Tiflisi Tabirleri: İmam Cafer Sadık (a.s): Rüyada can verdiğinizi görmek; canınızın tehlikede olduğuna işarettir.

İbn-i Sîrîn: Can görmek; evlat, mal ya da uyumlu kadına işarettir.

Canınızın çıktığını görmek; eşinizin, çocuğunuzun veya kendi ölümünüzün yaklaştığına ya da malınızın telef olacağına…

Kendi canınızı güzel bir insan şeklinde görmek; güzel yüzlü bir çocuğunuz olacağına veya saygın ve cömert birinin yardımıyla durumunuzun düzeleceğine…

Canınızın avucunuzda olduğunu görmek; tehlikeli ve hassas bir işle meşgul olacağınıza…

Canınızın avucunuzdan çıktığını ve gökyüzüne yükseldiğini görmek; ecelinizin yaklaştığına…

Canınızın sarı renkte olduğunu görmek; şiddetli bir hastalık yüzünden öleceğinize…

Canınızın kırmızı veya beyaz olduğunu görmek; akıbetinizin güzel olacağına ve üzüntüden kurtulacağınıza…

Canınızın siyah renkte olduğunu görmek; ilahî azaba işarettir.

Rivayet edilir ki; adamın biri Resul-i Ekrem'in (s.a.a) yanına gelerek, "Ya Resulallah, rüyamda canımın bedenimden çıktığını, beni yanına aldığını ve gökyüzüne yükseldiğini gördüm" dedi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (s.a.a) ona, "Vasiyet et!" buyurdu.

Tiflisi Tabirleri: İmam Cafer Sadık (a.s): Çan görmenin üç tabiri vardır:

1-Yalan konuşmak

2-Nifak çıkarmak

3-Küfür ehline sevgi duymak.

Müellif: Çan görmek; nifak ehli birine…

Çan sesi duymak; nifak ehli biriyle oturup-kalkacağınıza ve yalan konuşacağınıza…

Çan kırmak; günahtan tövbe edeceğinize işarettir.

Nablusi Rüya Tabirleri: Rüyada hıristiyanların ibadet vaktini bildirmek için çaldıkları çanı görmek, simsara yahut evlad sahibi zevceye ya da müezzine delalet eder. Bazan da çanı görmek, şöhrete ve rezilliğe delalet eder. Bir kimse rüyada çan çaldığını görse, o kimse halk arasında batıl bir haberi ifşa eder. Çan görmek, hayırsız bir kimse ile arkadaş olmaya delalet eder. Rüyada görülen çan, münafık bir kimsedir. Bir kimsenin rüyada hıristiyan mabedinde çan çaldığını görmesi, alış verişinde yemin etmesine delalet eder. Zira hıristiyan mabedi manasına olan «bia» alış veriş manasına olan «bey» kelimesinde de istimal olunur. Çan çalmak, yalan yere yemin etmektir.
Rüyada çan, sultan tarafından bir şeyi ilan eden kimseye delalet eder. Hayvanların boyunlarında görülen zil, hayır sahibi bir kimsedir. Bazan da çan, yolculuğa delalet eder. Hıristiyanların çanı, mühim olan şeyler ve düşmanlıkta kendisine uyulup ve onunla doğru yol bulunan bir alime delalet eder. Bazan çan, harbe, rızka ve namaza delalet eder. Hıristiyanların çanları, haberci ve istişare edilen kimselere delalet eder. Bazan da, çanlar, namaza çağıranlara, yahut düşmanlarla karşılaşmak için hazırlanmağa delalet eder. Rüyada çan sesi, hayırlı ve güzel ticaretle kafilelerin gelmesine yahut bir cihetten diğer bir cihete nakletmesine delalet eder. Bazan da çanlar, hükmü kaldırılmış kitaplara yahut ilk kavimlerin yol ve adetlerine delalet eder.

Rüyada çan sesinin işitildiğinin görülmesi; müjdeli bir haber alınacağı ile tabir edilir. Bir kimsenin rüyasında bir kilisenin kulesine çıkarak çan çaldığını görmesi; o kimsenin herkesten saklamaya çalıştığı bir sırrının başkaları tarafından duyulacağına, çanın koparak yere düştüğünü ve düşerken de büyük bir ses çıkardığını görmesi; o kimsenin beklenmedik, önemli bir haber alacağına işaretle tabir edilir. Bazı yorumculara göre: Rüyada çan görülmesi din zayıflığı ile tabir edilir. Bir kimsenin rüyasında bir kulede çan sallayıp ses çıkardığını görmesi; o kimsenin küfür üzere olduğuna, kişinin rüyasında çan sesini duyup kulaklarını tıkadığını ve dolayısıyla çanın sesini duymak istemediğini görmesi; o kimsenin malının zekâtını eksik verdiğine ve günahlarından dolayı tevbe etmesi gerektiğine delaletle yorumlanır. Bir başka yoruma göre: Bir kimsenin rüyasında çan görmesi; o kimsenin hayırsız bir kişi ile arkadaş olacağına, kişinin rüyasında bir hıristiyan mabedinde çan çaldığını görmesi; o kimsenin alış-veriş esnasında çok yemin ettiğine işaretle tabir edilir.

Kilise çanı geçersiz inanç ve iddiaya, yeminle kazanan tüccara, Evinde çan görmek, soyunu devam ettirecek kadına, Çan sesi bazen müezzine, haberciye ya da bir durumu ilan eden kimseye delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Çıngırak.)

Rüyada çan görmek, simsara yahut evlad sahibi hanıma işarettir. Bazen de çan görmek, şöhrete ve rezilliğe işarettir.Bir kimse rüyada çan çaldığını görse, o kimse halk arasında doğruluğu kalmamış haberi yayacağı anlaşılır. Çan görmek, hayırsız bir kimse ile arkadaş olmaya işarettir.Rüyada görülen çan, münafık bir kimsedir. Bir kimsenin rüyada hıristiyan mabedinde çan çaldığını görmesi, alış venşinde yemin etmesine işarettir. Bazen de çan. yolculuğa işarettir. Rüyada çan sesi, hayırlı ve güzel ticaretle kafilelerin gelmesine yahut bir cihetten diğer bir cihete nakletmesine işarettir. Hayvanların boyunlarında görülen zil, hayır sahibi bir kimsedir.